2012/10/21

Kenapa anda perlu memiliki polisi takaful komprehensif?

Produk takaful memang banyak dipasaran tapi apa perbezaannya? 

Saya pernah approached seorang wanita pertengahan umur yang memberitahu beliau memiliki 4 polisi insurans dari 4 syarikat yang berbeza. Terkedu juga selalunya jarang jumpa orang kita ada polisi insurans...Saya menawarkan kepada beliau untuk menyemak kembali polisi insurans beliau..selepas seminggu, saya berjumpa kembali dan mendapati beliau memiliki 2 polisi "Personal Accident" yang bernilai RM100,000 setiap satu yang dibeli melalui tele-marketeer & satu polisi Enhance Hospital Income daripada Prudential Assurance Malaysia Berhad dan satu lagi polisi Critical Illness...total bayaran bulanan beliau adalah RM250 untuk 4 polisi yang berbeza...saya memulakan sessi appointment saya dengan mengucapkan tahniah kepada wanita berkenaan kerana beliau memiliki hobi mengumpul polisi insurans... (^^,) 

Satu ayat yang beliau tersentak adalah apabila saya mengatakan diantara polisi-polisi ini tiada satu pun yang akan membayar kos perubatan beliau untuk kemasukan ke Hospital Swasta..."Berkerut dahi beliau apabila mengetahui hakikat bahawa polisi beliau tidak seperti yang dijangkakan..." Satu soalan yang buat beliau terkedu adalah..."Apa sebenarnya yang Puan harapkan apabila mengambil polisi insurans ini...adakah polisi yang puan ada sekarang melangkaui apa yang puan harapkan?" Saya memberikan beliau satu analogi dalam bentuk gambar untuk memudahkan apa yang beliau memahami polisi beliau sekarang...


Polisi insurans & takaful dimiliki mengikut keperluan lain orang lain coverage nya.

Sesetengah polisi insurans diberikan secara sementara dan bersifat pakai buang. Biasanya polisi jenis ini mempunyai coverage yang rendah. Cheap thing always NOT good. Ada sesetengah polisi yang memberikan coverage yang komprehensif untuk memenuhi matlamat yang spesifik. Kos nya memang tinggi tapi ianya adalah polisi yang TERBAIK untuk memenuhi matlamat yang telah kita tetapkan. InsyaAllah. Good thing always NOT cheap.


Polisi insurans dan takaful yang TERBAIK adalah polisi yang komprehensif yang sentiasa bersedia  untuk menghadapi segala kemungkinan. Polisi yang INFORCE dan sentiasa UP TO DATE caruman bulanannya adalah yang TERBAIK.

Polisi biasa boleh memberikan coverage untuk perlindungan biasa seperti personal accident & bil rawatan di klinik biasa. Namun bagaimana pula rawatan untuk sakit kritikal? Kos rawatan hospital  swasta yang mencecah puluhan ribu? 

Bagaimana pula ujian berganda? Sudah jatuh ditimpa tangga? sakit kritikal dan pada masa yang sama dibuang kerja akibat terlalu lama bercuti untuk mengadapkan rawatan?

Kawan sejati adalah kawan yang sentiasa bersama dikala susah atau senang. Namun banyak kes yang terjadi dimana rakan hanya semasa senang. Kami di Prudential BSN Takaful Berhad sentiasa akan bersama anda di setiap ketika.

Setiap orang mempunyai masalah tersendiri dan cara berbeza untuk menghadapinya. Namun yang paling penting adalah bagaimana cara anda bangun kembali menetapkan hati semata-mata kerana Allah SWT. (^^,) 

Adalah penting bagi seseorang untuk mendapatkan satu polisi yang komprehensif dan merangkumi 3 aspek dalam perlindungan iaitu


  • Living Death - melindungi pendapatan bulanan + perbelanjaan perubatan
  • Dying Too Soon - melindungi pendapatan tahunan sekurangnya 5tahun 
  • Living Too Long - perbelanjaan perubatan + simpanan hari tua

Sekiranya perlindungan insurans dan takaful anda mempunyai ciri-ciri seperti diatas, maka anda tidak perlukan lagi khidmat perunding kewangan seperti saya. Andai sekiranya anda masih tidak tahu apa jenis perlindungan yang anda ada dan apa yang patut anda ambil maka, anda boleh hubungi saya. 


Saya dapat dihubungi di talian 019.388.6273 atau melalui Email : uwaismokhtar@gmail.com


No comments: